Θρησκεία και Πόλις - Διεπιστημονικό δίκτυο για τη θρησκεία, τον πολιτισμό και την πολιτική.

Το διεπιστημονικό δίκτυο «ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣ» έχει ως στόχο τη μελέτη του θρησκευτικού φαινομένου και ιδίως των τρόπων με τους οποίους η θρησκεία αλληλεπιδρά με την πολιτική και τον πολιτισμό μέσα στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Οι θρησκευτικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις φαίνεται πως επιδρούν στο δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο και επηρεάζοντας τη λειτουργία των θεσμών, τη διαμόρφωση ταυτοτήτων και τη συνάντηση με τον Άλλο. Η μελέτη των παραπάνω θεμάτων απαιτεί τη συνεργασία επιστημόνων από διαφορετικές ειδικότητες. Για τον λόγο αυτό συγκροτήθηκε το διεπιστημονικό δίκτυο «ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣ» με τη συμμετοχή καθηγητών από τα τμήματα: Θεολογίας, Φιλοσοφίας, Νομικής και Πολιτικών Επιστημών. Για το πρώτο εξάμηνο του 2010, το δίκτυο οργανώνει κύκλο σεμιναρίων που επικεντρώνονται στο θέμα της Βίας και της σχέσης του με το θρησκευτικό φαινόμενο.

Τα μέλη του Δικτύου: Μιλτιάδης Κωνσταντίνου (Καθ. AΠΘ), Ιωάννης Πέτρου (Καθ. AΠΘ), Γιάννης Σταυρακάκης (Αν.Καθ. AΠΘ), Φιλήμων Παιονίδης (Επ.Καθ. AΠΘ), Λίνα Παπαδοπούλου (Επ.Καθ. AΠΘ), Νικόλαος Μαγγιώρος (Επ.Καθ. AΠΘ), Κώστας Παπαστάθης (Εντεταλμένος Διδάσκων ΑΠΘ), Παναγιώτης Χαρίτος (Υπ.Διδ. ΑΠΘ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2010
(Αίθουσα Κωνσταντόπουλος, Κτίριο Νομικής Σχολής, Α.Π.Θ. - ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:30)

Βία και Θρησκευτικό φαινόμενο

  1. Θρησκεία και Δημόσιος Χώρος (28/01/10), Ι.Πέτρου, Κοινωνιολόγος, Καθηγητής Α.Π.Θ.
  2. Η αντιμετώπιση των ετεροδόξων. Το παράδειγμα της Κωνσταντίνειας περίοδου: Αμβρόσιος Μεδιολάνων και Ευσέβιος Καισαρείας (11/02/10), Ν.Μαγγιώρος, Επ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
  3. Ουδετερότητα, Θρησκευτικά Σύμβολα και η Αναζήτηση μιας Ευρωπαικής Δημόσιας Σφαίρας (25/02/10), Κ.Κουκουζέλης, Λέκτορας, Τμήμα φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κρήτης & Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.
  4. Μεταναστευτικά ρεύματα και θρησκευτικές συγκρούσεις (04/03/10), Ν.Παπαγεωργίου, Επ. Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας, Χ.Τσιρώνης, Λέκτορας, Τμήμα Θεολογίας, Α.Π.Θ.
  5. O βίαιος Θεός της Παλαιάς Διαθήκης - Σύγχρονη Ερμηνευτική Προσέγγιση (18/03/10), Μ.Κωνσταντίνου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολή Α.Π.Θ.
  6. Ουτοπία, Βία και η Εσχατολογική προοπτική (15/04/10), Γ.Σταυρακάκης, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.
  7. Κοινωνικές και Πολιτικές όψεις του σύγχρονου Ισλάμ και η άνοδος του φονταμενταλισμού (29/04/10), Α.Ζιάκα, Λέκτορας, Θεολογικής Σχολή Α.Π.Θ.
  8. «Εμείς Φυλάσσουμε Θερμοπύλες»: Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ο Ελληνικός Εθνικισμός (06/05/10), Κ.Παπαστάθης, Εντεταλμένος διδασκαλίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ
  9. Η έννοια της φιλανθρωπίας (και η βία του εναγκαλισμού) (20/05/10) (T.B.C), Ν.Δαβάκη, Ερευνήτρια, Τμήμα Κοινωνικής πολιτικής L.S.E.