Ατματζίδης Χαράλαμπος

Βαθμίδα: 
Καθηγητής
Τηλέφωνο γραφείου: 
2310-991371
Θέση: 
Τομέας: 
Τομέας Α: Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας
Σύντομη Βιογραφία: 

Γνωστικό αντικείμενο  :  ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
ΦΕΚ διορισμού  :  1943/22-10-2019, Γ'

 
Ο Χαράλαμπος Γ. Ατματζίδης, είναι Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διδάσκει Ερμηνεία και Θεολογία της Καινής Διαθήκης.
Γεννήθηκε το 1953 στη Δράμα.
Είναι πτυχιούχος της Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και της Νομικής, της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Eυαγγελική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Mονάχου και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Oυτρέχτης.
Υπηρέτησε ως θεολόγος καθηγητής σε σχολεία της Ελλάδας και της Γερμανίας. Επίσης διετέλεσε Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Μονάχου και Σχολικός Σύμβουλος των θεολόγων καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 
Είναι γραμματέας της Eλληνικής Eταιρείας Bιβλικών Σπουδών και μέλος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, της Society of Biblical Literature, της Studiorum Novi Testamenti Societas (SNTS) και της Επιστημονικής Επιτροπής των “Παυλείων” (ετήσιου συνεδρίου, υπό την αιγίδα της Ι. Μ. Βεροίας).
Συμμετέχει με εισηγήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι συντάκτης βιβλίων και άρθρων σε διάφορα περιοδικά.
 
Τίτλοι από τα έργα του:
1) Η έννοια της δόξας στην παύλεια θεολογία, Θεσσαλονίκη 2000 (μονογραφία).
2) Η εσχατολογία στην Β΄ Επιστολή Πέτρου, Θεσσαλονίκη 2005 (μονογραφία).
3) Θεολογία της Καινής Διαθήκης, Εισαγωγή, θεολογία των παύλειων επιστολών και θεολογία της ιωάννειας γραμματείας, Θεσσαλονίκη 2014 (μονογραφία).
4) Ερμηνευτικό Υπόμνημα στην Β΄ επιστολή Πέτρου, Θεσσαλονίκη 2014 (μονογραφία).
5) Ερμηνευτικές και θεολογικές προσεγγίσεις στην Καινή Διαθήκη, Θεσσαλονίκη 2014 (συλλογή άρθρων). 
5) “The Historical Jesus: State of Research and Methodological Questions from an Orthodox Perspective”, in Gospel Images of Jesus Christ in Church Tradition and in Biblical Scholarship, Edited by Chr. Karakolis, Karl-Wilhelm Niebuhr and Sviatoslav Rogalsky, Tübingen 2012 (άρθρο).
6) «Οι εσχατολογικές αναφορές της Β' προς Θεσσαλονικείς επιστολής και των επιστολών του Ιωάννη για τον ‘υιό της ανομίας’ και τον ‘αντίχριστο’. Διακειμενική προσέγγιση», ΣΥΝΘΕΣΙΣ/SYNTHESIS, Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., τεύχος 1, αριθμός 2 (άρθρο).
7) «Gregor Palamas und die Theorie über das Wahre Licht und dessen Begründung von der Heiligen Schrift. Das Beispiel des 2 Kor 4,4.6, Orthodoxes Forum 29 (2015) Heft 1.
 
Ώρες συνεργασίας: Δευτέρα, 10:00  - 14:00,  Θεολογική Σχολή, 3ος όροφος, γραφείο 354, τηλ. 2310-991371.
 
Προσωπική Ιστοσελίδα : https://charatmatzidis.weebly.com/

Τηλέφωνο Σπιτιού: 
23920-66031