Μόσχος Γκουτζιούδης

Βαθμίδα: 
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τηλέφωνο γραφείου: 
2310997946
Θέση: 
Διευθυντής Α' Τομέα
Τομέας: 
Τομέας Α: Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας
Ώρες συνεργασίας: 
Τρίτη και Παρασκευή 10:30-12:00 - Γραφείο 344 3ος όροφος.
Σύντομη Βιογραφία: 

Γνωστικό αντικείμενο : ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
ΦΕΚ διορισμού : 1463/27-10-2014, Γ
 
Ο Μόσχος Γκουτζιούδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις θεολογικές σχολές της Θεσσαλονίκης και του Durham της Αγγλίας. Έλαβε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης. Το πεδίο της έρευνας του ήταν η προς Εβραίους επιστολή. Εργάστηκε ως επιμελητής και διαχειριστής του Ενιαίου Εκκλησιαστικού Λυκείου Κιλκίς κατά το διάστημα 2000-2001 και στη συνέχεια στην ιδιωτική εκπαίδευση διδάσκοντας για έξι χρόνια θρησκευτικά και σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό (ΣΕΠ) στο Λύκειο. Το χρονικό διάστημα 2006-2008 δίδαξε επίσης εισαγωγή και θεολογία της Καινής Διαθήκης, εκκλησιαστική ιστορία και λειτουργική σε φροντιστηριακά τμήματα προετοιμασίας θεολόγων για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Το 2009 δίδαξε το μάθημα επιλογής του εαρινού εξαμήνου Επιστολές της Καινής Διαθήκης με πρόσληψη από το ΑΠΘ ως συμβασιούχος διδάσκων με ΠΔ 407/1980. Το 2009 εκλέχτηκε λέκτορας της Καινής Διαθήκης στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Σήμερα υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής διδάσκοντας μαθήματα που σχετίζονται με την εισαγωγή και την ερμηνεία της Καινής Διαθήκης.
 
Ώρες συνεργασίας με τους φοιτητές:  Τετάρτη 11:30-13:30 και Παρασκευή 10:30-12:00
Έχει παρακολουθήσει διάφορα διεθνή σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια της ειδικότητάς του με εισηγήσεις και ανακοινώσεις. Είναι μέλος της διεθνούς επιστημονικής εταιρίας Society of Biblical Literature από το 2000 και της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών από το 2011. Συνεργάζεται με την Ελληνική Βιβλική Εταιρία ενώ συμμετείχε κατά το παρελθόν ως λημματογράφος στη Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια. Έχει δημοσιεύσει στα ελληνικά και αγγλικά επιστημονικές μελέτες, άρθρα, βιβλιοκρισίες και μεταφράσεις θεολογικών έργων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ερμηνεία των ευαγγελίων και στη συνδρομή της αρχαιολογίας στη μελέτη και ερμηνεία της Καινής Διαθήκης.
Κυριότερα έργα του:
- Ιωβηλαίο Έτος, Μελχισεδέκ και η προς Εβραίους Επιστολή. Συμβολή στη Διαμόρφωση της Χριστιανικής Σωτηριολογίας, ΒΒ 36, εκδόσεις Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2006.
- Διαγωνισμός ΑΣΕΠ Θεολόγων. 700 Ερωτήματα-Ασκήσεις Πολλαπλών Επιλογών όλων των Γνωστικών Αντικειμένων, (σε συνεργασία με τον Γ. Γαϊτάνο), Μέθεξις, Θεσσαλονίκη 2008.
- Το Βιβλικό Κείμενο στο Πέρασμα του Χρόνου: Η Περίπτωση της προς Εβραίους Επιστολής, Μέθεξις, Θεσσαλονίκη 2008.
- Καινοδιαθηκικές Μελέτες με τη Συνδρομή της Αρχαιολογίας, Μέθεξις 2011.
- Φύσις Θηρίων. Η χρήση της Ζωικής Ποικιλότητας στην Καινή Διαθήκη και στο Περιβάλλον της, εκδόσεις Μέθεξις, Θεσσαλονίκη 2013.